Open Access mandaat voor Horizon 2020 projecten

Voor alle Horizon 2020 projecten geldt een Open Access mandaat. Dat betekent dat alle peer-reviewed publicaties van een project openlijk toegankelijk moeten worden gemaakt door ze te deponeren in een repository.

Onderzoekers aan de Universiteit Gent kunnen voldoen aan dit mandaat door hun publicaties in Biblio te deponeren en open te stellen.

Raadpleeg de FAQ van Biblio voor informatie over registratie van publicaties.

Open Access in 4 stappen

Stap 1.

Dien je paper in bij een tijdschrift naar keuze (je bent niet beperkt tot Open Access tijdschriften). Als je publiceert in een Open Access tijdschrift, zijn de publicatiekosten (article processing charge - APC) aanvaardbare kosten binnen de tijdspanne van het project.

Stap 2.

Deponeer de peer-reviewed versie, de zogenaamde postprint of final author peer reviewed version (Accepted Author Manuscript - AAM), of de PDF van het in open access gepubliceerde artikel in Biblio, ten laatste bij het ter publicatie gaan. Het volstaat niet om de publicatie op een projectwebsite, een persoonlijke website of netwerken zoals ResearchGate te plaatsen.

Stap 3.

Vermeld je projectfinanciering in het veld 'project’ in Biblio: vul de naam van het project, acroniem of de projectcode in. Met Europese projecten gelinkte publicaties worden automatisch doorgestuurd naar het rapporteringsportaal van H2020, via OpenAIRE. Hou er wel rekening mee dat het enkele weken kan duren voor de publicaties in Biblio automatisch zijn opgenomen in het rapporteringsportaal.

Step 4.

Als je bestanden deponeert in Biblio staat de toegang standaard op ‘Open Access’. Je kan de toegang wijzigen via 'edit access', bv. om de toegang te wijzigen naar 'local access' met een embargo aangegeven in het veld 'Switch Access Level'. Een embargoperiode van 6 maanden (12 maanden voor Humanities & social sciences - SSH) wordt aanvaard. Controleer het beleid van de uitgever om te bepalen welke versie van de publicatie je mag opladen en of een embargo van toepassing is op de Sherpa/Romeo website. De Belgische wetgeving laat auteurs toe zelf te beslissen artikels beschikbaar maken in Open Access na een embargoperiode.

Open Research Data

Voor meer informatie over Open Access tot research data in Horizon 2020, raadpleeg de tip over 'De Open Research Data Pilot en data management voor Horizon 2020 projecten'.

Bronvermelding

https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/cross-cutting-issues/open-access-dissemination_en.htm

Meer tips

Translated tip


Laatst aangepast 8 februari 2021 09:27