SciFinder Scholar (Web versie)

SciFinder, een informatiebron van de Chemical Abstracts Service (CAS), is een databank met chemische en bibliografische informatie die verschillende wetenschappelijke en biomedische gebieden omvat, met de nadruk op chemie. SciFinder is een geschikte bron om literatuur te raadplegen en om achtergrondinformatie te vinden over chemicaliën, geneesmiddelen en stoffen. SciFinder bevat een grote verscheidenheid aan inhoud, van tijdschriftartikelen tot informatie over chemische structuren, eigenschappen en reacties.

Toegang

Deze databank is toegankelijk binnen het netwerk van de Universiteit Gent. Log in op je UGent-account, zoek naar de databank in onze catalogus, klik op "view online". Je hebt een persoonlijk account nodig om Scifinder te raadplegen: bezoek het Scifinder registratieformulier, klik op "Accept" en vul de registratiegegevens in. Eenmaal geregistreerd, ga je naar scifinder.cas.org om in te loggen.

Zoekoperatoren

Met de basic search-zoekfunctie kan je jouw zoekresultaat filteren na het uitvoeren van een zoekopdracht. Selecteer jouw resultaten en verfijn op: Onderzoeksonderwerp, Auteur, Bedrijfsnaam, Document type, Publicatiejaar, Taal, Databank.

Geavanceerd zoeken (Advanced search) stelt je in staat om meer gerichte zoekcriteria te kiezen voordat je een zoekopdracht uitvoert.

Meer over zoektips: Scifinder training (te vinden onder "Scifinder Help").

Export

Om referenties naar EndNote te exporteren, ga je als volgt te werk: nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd, selecteer je jouw referenties door hun vakjes aan te vinken. In de rechterbovenhoek van je scherm: klik op "Export". Selecteer: Citation Manager: Citation export format (*.ris). Klik op "Export". Beantwoordt de vraag "what should Firefox do with this file?": kies: "Open with EndNote ....". Klik op "OK". Je referenties worden nu opgeslagen in EndNote. Let op: om EndNote via Athena te gebruiken, moet je ook al je andere applicaties (browser Internet Explorer, Word, .....) via Athena starten.

Alerts & bewaren van zoekopdrachten

Je kan een "Keep Me Posted Alert" aanmaken om nieuwe literatuur te vinden waarin jouw publicatie wordt geciteerd, en om answer sets op te slaan. Je kan gebruik maken van de "SciPlanner werkruimte", waar je de stoffen, reacties en referenties voor een bepaald project overzichtelijk kunt organiseren.

Tips

CAS (Chemical Abstracts Service) heeft een youtube-kanaal, waar je tutorials kan vinden over het gebruik van Scifinder Scholar.

Meer informatie

lib.fea@ugent.be

Bronvermelding

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6148602/

Vertaalde tips


Laatst aangepast 7 september 2021 14:01