Zoeken: Booleaanse operatoren

De 3 belangrijkste Booleaanse operatoren waarmee gezocht kan worden op het internet zijn AND, OR en NOT.

Deze (logische) operatoren worden in een zoekopdracht gebruikt als 'koppelingen' om zoektermen te combineren of uit te sluiten, wat resulteert in meer gefocuste en productieve zoekresultaten.

Het gebruik van deze operatoren kan het aantal opgeleverde resultaten aanzienlijk verfijnen of uitbreiden. Booleaanse operatoren zijn nuttig om tijd te besparen doordat je zoekt naar meer doelgerichte resultaten die beter aansluiten bij jouw behoeften, waardoor ongeschikte resultaten worden geëlimineerd.

Praktisch elke zoekmachine of databank gebruikt de Booleaanse operatoren AND, OR en NOT. In de meeste zoeksystemen zijn deze operatoren hoofdlettergevoelig zodat ze in hoofdletters gebruikt moeten worden.

Gebruik van de Booleaanse operatoren:

AND: vereist dat in elk resultaat met beide termen rekening wordt gehouden. Als één van de termen in het zoekresultaat staat en de andere niet, wordt het item niet opgenomen in de resultatenlijst (minder resultaten want je beperkt de zoekopdracht).

Voorbeeld: Je zoekt documenten die over appels EN peren gaan (dus beide termen komen in het document voor). Je zoekopdracht = appels AND peren.

 

OR: het zoekresultaat voor elke term apart of voor beide zoektermen samen zal worden vermeld (meer resultaten want je verbreedt de zoekopdracht).

Voorbeeld: Je zoekt documenten die over appels OF peren gaan (in het document komt in ieder geval één van deze termen voor). Je zoekopdracht = appels OR peren.

 

NOT: de eerste zoekterm die je ingeeft wordt doorzocht en vervolgens worden alle zoekresultaten die de zoekterm na de Booleaanse operator "NOT" bevatten uit het zoekresultaat gewist. (Wees voorzichtig met het gebruik ervan, want deze actie om de zoekopdracht te beperken kan té exclusief zijn en goede zoekresultaten elimineren).

Voorbeeld: Je zoekt documenten die over appels gaan, maar de term peren mag er niet in voorkomen. Je zoekopdracht = appels NOT peren.

  

                             

 

Bronvermelding

Alliant libraries "What is a Boolean operator?

InfoNu.nl "Booleaanse operatoren" (geraadpleegd op 20231116)

Infovaardig "Booleaanse operatoren" (geraadpleegd op 20231116)

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 24 januari 2024 18:37