Vergelijking: EndNote en Mendeley

Er zijn zoveel verschillende referentiesoftwares dat het moeilijk wordt om te kiezen. Hieronder vergelijken we twee populaire softwares die je helpen correct te refereren: EndNote (Clarivate) en Mendeley (Elsevier).

 

Wat is referentiesoftware?

Referentiesoftware is een programma waarmee je referenties kan bijhouden, bewerken, sorteren en delen. Met referentiesoftware kan je ook referenties invoegen in je publicatie of thesis en die referenties eenvoudig aanpassen (zowel stijl als inhoud).

Referentiesoftware is bijvoorbeeld handig wanneer je veel publiceert (of dat van plan bent), wanneer je samenwerkt met anderen, of wanneer je op één plek een overzicht wilt houden van de bronnen die je al hebt gelezen (of nog wilt lezen).

 

Toegang

Universiteit Gent heeft een EndNote-licentie voor alle studenten en onderzoek(st)ers verbonden aan UGent. (Je hebt geen toegang meer als/wanneer je UGent verlaat.) Dat betekent dat je de desktop-versie van EndNote kan openen via Athena. Je online bibliotheek kan je openen en gebruiken na het maken van een gratis account. Vergeet niet je browser te openen in Athena! 

Om referenties te importeren, open je de browser via Athena, zodat je toegang hebt tot de bronnen en zodat je browser gelinkt is met je EndNote-bibliotheek.

Om Mendeley te gebruiken, moet je eerst een (gratis) persoonlijke account aanmaken en de software downloaden en (lokaal) installeren. Mendeley Desktop kan je dus enkel lokaal openen. Je online bibliotheek kan je in een lokale browser bekijken en gebruiken. Ook als je niet meer voor UGent werkt of studeert, heb je nog toegang tot je account.

Om referenties te importeren werk je binnen het UGentNet. Als je thuis werkt, zet je dus een VPN-verbinding op en open je een lokale browser. (Als je een browser via Athena opent heb je wel toegang tot de bronnen, maar kan de browser geen verbinding maken met Mendeley.)

Verdict: EndNote via Athena (dus op elk toestel met internet) ; Mendeley lokaal en met VPN-verbinding (dus desktop enkel op één toestel).

 

Referenties importeren

Referenties importeren in EndNote gaat via Athena > lib.ugent.be > databanken > de databank naar keuze. Je kan na het importeren van je referenties in bulk PDFs van het volledige artikel importeren of manueel PDFs toevoegen.

In Mendeley zorg je dat je een VPN-verbinding hebt en kan je rechtstreeks naar de uitgever gaan. Je kan zowel referentie als PDF tegelijkertijd importeren. Hiervoor moet je wel de Web Importer installeren (Open Mendeley Desktop > Tools > Install Web Importer). Je kan manueel PDFs toevoegen, maar kan geen PDFs in bulk importeren en er is een limiet van 3.000 PDFs (voor een gratis account).

Verdict: EndNote heeft bulk-import van PDFs ; Mendeley kan een PDF samen met de referentie importeren.

 

Referenties bewerken en groeperen

In zowel EndNote als Mendeley kan je referenties manueel of automatisch aanpassen, dubbels vinden en verwijderen, en je referenties exporteren. Ook is het gemakkelijk om je desktop- en online bibliotheek te synchroniseren.

In EndNote biedt Groups, Smart Groups, en Group Sets maken. Dit betekent dat je een mappensysteem kan maken met één subniveau (Group Sets). Je kan ook automatisch referenties in een Smart Groups laten zetten, op basis van een zoekactie (vb. alle publicaties van de auteur Zhang na 2010 met "yellow dwarf virus" in de titel).

Mendeley heeft dan geen Smart Groups, maar laat wel meerdere niveaus toe in je mappenstructuur, waardoor je meer controle over je structuur hebt.

Verdict: EndNote laat toe automatisch referenties te sorteren maar Mendeley heeft een eleganter mappensysteem.

 

Cite While You Write opties

Beide softwaresystemen laten Cite While You Write toe. Voor EndNote open je jouw paper in Word via Athena. Je past de citatiestijl aan in Word, maar je bewerkt de inhoud van je referentie aan in EndNote. De referentielijst verschijnt automatisch onderaan het document. EndNote is ook compatibel met de tekstverwerker LaTeX, maar je moet een paar extra stappen nemen.

Voor Mendeley installeer je de MS Word Plugin (Open Mendeley Desktop > Tools > Install MS Word Plugin). Je past de citatiestijl aan in Word, maar je bewerkt de inhoud van je referentie aan in Mendeley. Je voegt de referentielijst manueel in (en kan je kiezen waar). Omdat je Mendeley bibliotheek lokaal staat, is het iets gemakkelijker om referenties in de tekstverwerker LaTeX te plakken.

Verdict: Mendeley laat je kiezen waar je de referentielijst zet en het gebruik van LaTeX is iets makkelijker.

Meer info

Wil je ook andere referentiesoftware vergelijken? Deze wikipediapagina geeft een mooi overzicht.

 

Bronvermelding

 

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 25 februari 2022 14:38