Naamsverandering als onderzoek.st.er: hoe doe je dat?

Als onderzoek.st.er wil je dat jouw onderzoek makkelijk op jouw naam te vinden is. Voor sommigen onder ons is dat echter niet zo evident: de naam waarmee we aan onze academische carrière beginnen is niet altijd dezelfde als de naam die je daadwerkelijk gebruikt of die je wilt dat anderen voor jou gebruiken. Als transgender onderzoek.st.er zijn er een paar dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je niet telkens met je geboortenaam wordt geconfronteerd, én dat je onderzoek netjes opzoekbaar blijft op je huidige naam.

 

Binnen de UGent

Aan de UGent kan je jouw voornaam laten veranderen op je personeelskaart (of studentenkaart) en in je e-mailadres. Je moet hiervoor niet wachten op een legale naamsverandering. Op je contracten en/of diploma('s) zal wel je legale naam verschijnen, omdat het officiële documenten zijn.

Na een eventuele naamsverandering kan je jouw diploma opvragen met de juiste, huidige naam.

Voor meer informatie kan je terecht op de webpagina van de Werkgroep Trans of via mail naar trans@ugent.be .

 

Biblio

Biblio is zowel de academische bibliografie van de UGent als het institutioneel archief van de UGent. Je naam in Biblio is gebaseerd op je naam in het UGent-telefoonboek. Ook hier kan je geboortenaam dus eenvoudig aangepast worden naar je huidige naam. Dit kan ook voordat je een legale naamsverandering aanvraagt. Je gaat te werk als volgt:

  • Ga naar Athena
  • Open Apollo
  • Ga naar Personeel > Mijn gegevens > Persoonlijke gegevens > Persoonsgegevens
  • Klik op "Roepnaam wijzigen"

Het kan een dag en nacht duren voordat de aanpassing zichtbaar is in het telefoonboek en in Biblio. Is de aanpassing niet opgeslagen of heb je een ander probleem? Neem dan contact op met het DPO via dpo@ugent.be .

 

Lib.ugent.be

Voor een aanpassing in de bibliotheekcatalogus, lib.ugent.be, neem je contact op met libservice@ugent.be . Zij kunnen je naam aanpassen in het record en op het voorblad van een elektronische masterproef.

 

Elsevier

Vlak voor de dag van transzichtbaarheid (31 maart) in 2021 lanceerde Elsevier hun nieuwe, trans-inclusieve policy. Nu kan je als trans onderzoek.st.er dus ook bij de databanken van Elsevier (denk aan Science Direct, Scopus, enzovoort) jouw naam (retroactief) laten veranderen in je eigen publicaties. Je hoeft hiervoor niet te wachten op een legale naamsverandering; een e-mail van je (aangepast) UGent e-mailadres volstaat in de meeste gevallen.

Indien een naamsverandering verminderde zichtbaarheid van je werk veroorzaakt, kan je vragen om een nota te laten toevoegen. Als dit niet het geval is, is de wijziging onzichtbaar om de veiligheid van trans onderzoek.st.ers te waarborgen.

Namen aanpassen in citaties in publicaties van Elsevier is een beetje ingewikkelder, maar Elsevier werkt ook hier aan een oplossing.

Je kan deze wijzigingen aanvragen door te mailen naar namechange@elsevier.com . Je geeft hiervoor je huidige naam door, alsook een lijst met artikels. Wijzigingen in ScienceDirect duren ongeveer 1-2 weken, en wijzigingen in Scopus en Web of Science nog eens 2 weken.

 

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over de Werkgroep Trans, kan je terecht op hun webpagina of kan je hen een mailtje sturen via trans@ugent.be .

 

Bronvermelding

 

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 30 augustus 2022 13:14