Routledge Encyclopedia of Philosophy Online

De Routledge Encyclopedia of Philosophy Online is een digitale encyclopedie, met meer dan 2800 lemma's over filosofie uit alle werelddelen en periodes uit de geschiedenis. Je kan er zoeken op o.a. onderwerp, periode, regio, religie, etc. Bij elk onderwerp krijg je duiding, en ook een lijst van wetenschappelijke literatuur over het onderwerp.

De lemma's in deze encyclopedie worden 'articles' genoemd. Je vindt er verschillende soorten lemma’s:

  • Thematische, met zowel algemene als zeer specifieke onderwerpen.
  • Biografische lemma's over personen: hier ligt de nadruk meer op de werken van de auteurs dan op het leven van de filosoof in kwestie.

Lemma's met de naam overview geven een overzicht van de subdisciplines binnen het onderwep.

Elk lemma heeft een vaste structuur: het begint met een samenvatting en eindigt met een referentielijst. Je krijgt ook een lijst met gerelateerde artikels. Biografische lemma's bevatten ook nog een bibliografie met de belangrijkste werken van de filosoof waarover ze handelen.

Toegang

Dit digitaal naslagwerk is toegankelijk binnen het UGent netwerk (UGentNet).

Zoekoperatoren

In de zoekbalk kan je zoektermen invoeren en ze combineren met Booleaanse operatoren AND (of + of &), OR en NOT (of -). In de advanced search kan je bepalen in welk veld jouw zoektermen moeten voorkomen (vb. in de titel van het lemma, in de bibliografie, etc.)

Speciale tekens

Bij de transliteratie van namen in het Arabisch en in het Hebreeuws wordt de vereenvoudigde vorm gebruikt (dus geen macrons en subscripts). Transliteratie van Russische namen gaat volgens het literaratiesysteem van Library of Congress. Voor Chinese namen wordt Pinyin gebruikt, voor Japans een aangepaste versie van het Hepburn systeem.

Export

Je kan referenties exporteren naar Zotero:

  • Via de knop "Cite" kan je de citeerstijlen terugvinden en een RIS-bestand exporteren naar Zotero.
  • Door het DOI nummer (Digital Object Identifier) van het lemma waarnaar je wil refereren te kopiëren en in Zotero te plakken via de knop "item toevoegen via identificatiecode" (het "toverstok-icoontje).
  • Door gebruik te maken van de browser connector.

Meer informatie

Op de help-pagina kan je een gebruikershandleiding downloaden.

Tips

Gebruik bij voorkeur Firefox voor deze databank, in Google Chrome werken de knoppen "Share" en "Cite" niet.

Bronvermelding

https://www.rep.routledge.com/help

 

 

Meer tips


Laatst aangepast 2 oktober 2023 14:00