(Onder)zoektips, naar analogie met onderwijstips, verzamelt praktische informatie, die vaak erg verspreid staat of soms enkel in de hoofden van collega’s zit. De informatie is zeer breed, van basisbegrippen tot meer geavanceerde tips. Het platform vormt een praktijkgerichte aanvulling op het UGent-portaal waar je nog steeds de ruimere beleidscontext kan terugvinden.

Het platform is voorlopig enkel toegankelijk binnen het UGent-netwerk: zowel onderzoekers, docenten, administratief personeel als studenten kunnen er terecht.

(Onder)zoektips helpt je met:

• Zoeken en vinden van informatie, in welke vorm dan ook (inclusief onderzoeksdata)
  • Beheren en interpreteren van informatie
  • Schrijven, presenteren en publiceren van onderzoeksresultaten
  • Open science, wetenschappelijke integriteit, vereisten van wetenschappelijke fondsen

Het platform biedt op dit moment voornamelijk thema’s en informatie die door het UGent-bibliotheeknetwerk zijn verzameld. Later zullen ook verschillende andere (centrale) diensten inhoud aanleveren. Wat je nu kan raadplegen, is dan ook een eerste versie. Nieuwe tips en updates zullen voortdurend worden aangevuld zodat je steeds up-to-date informatie vindt in het platform. Heb je zelf een suggestie, of heb je een vraag, geef ze ons dan zeker door via jouw faculteitsbibliotheek of libservice@ugent.be.

Hoe werkt het platform

Standaard zoek je door alle tips. Selecteer je een thema (blauwe tegel), dan krijg je enkel resultaten binnen dat thema. Iedere tip behoort tot minstens 1 thema en aan iedere tip is minstens één trefwoord (tag) gelinkt. Zowel het thema als het trefwoord is aangegeven onderaan de tip en is aanklikbaar om alle tips binnen dat thema / met dat trefwoord te vinden.
In de resultatenlijst vind je zowel Nederlandstalige als Engelstalige relevante tips. Niet alle tips zijn immers zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. De tips in de gekozen taal zie je weliswaar eerst.

Thema’s

De tips zijn opgedeeld in 7 thema’s (sommige momenteel al dieper uitgewerkt dan andere).

• Zoeken / vinden, over het zoeken en vinden van (kwalitatieve) wetenschappelijke informatie
  • Kritisch lezen, over het evalueren van informatie, van informatiebronnen
  • Schrijven, over correct refereren, informatie beheren, auteursrecht
  • Presenteren, over het maken van posters, presentaties en spreken voor een publiek