ORCID: wat is dit?

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) stelt een persistente identifier ter beschikking waarmee een onderzoeker zich kan onderscheiden van andere onderzoekers gedurende diens volledige wetenschappelijke carrière. Een ORCID is een label dat wereldwijd uniek is en eens toegekend structureel blijft verwijzen naar eenzelfde onderzoeker. Financierders (bijv. NIH, HEFCE, ...) en uitgeverijen (bijv. Elsevier, American Association for the Advancement of Science, PLOS, EMBO Press, ...) eisen steeds vaker een ORCID. Ook voor BOF- en IOF-aanvragen is een ORCID verplicht.

Deze nieuwe identifier heeft enkele voordelen:

  • Voor personen met een identieke of sterk gelijkende naam helpt een identifier om de informatie uit elkaar te houden.
  • Voor personen met meerdere (gelijktijdige of opeenvolgende) affiliaties helpt een identifier om de informatie te bundelen (bijv. ook op het FRIS-portaal).
  • En dit niet enkel voor henzelf maar ook voor derden (bijv. bij bibliometrische analyse).

ORCID profileert zich niet als het zoveelste platform waar de onderzoeker een profiel kan aanmaken maar wil de identifier leveren waarmee de verschillende profielen samengebracht kunnen worden ('identifier switchboard').

Hoe een ORCID aanmaken en koppelen?

Ga naar de Create & Connect interface via http://orcid.ugent.be

Via de C&C interface krijgt de onderzoeker de keuze: aanmaken (‘create’ - men heeft nog geen ORCID) of registreren (‘connect’ - men heeft reeds een ORCID maar heeft deze nog niet gelinkt aan UGent).

  • Op basis van de informatie beschikbaar in CAS (Central Authentication System aan UGent) worden al enkele basisgegevens ingevuld. Wie voor de eerste maal een ORCID aanmaakt, zal een e-mail ontvangen van ORCID met een link ter bevestiging.
  • Wie reeds over een ORCID beschikt, bevestigt zijn/haar gegevens.
  • Door vervolgens op 'Authorize' te klikken, erken je UGent als ‘trusted authority’. De koppeling met Biblio wordt vanaf dan gemaakt. Je kan verschillende 'trusted authorities' hebben (bijv. indien je meer dan één affiliaties hebt).

Hoe informatie uitwisselen tussen Biblio en het ORCID-platform?

Als je een korte biografische beschrijving toevoegt op het ORCID-platform zal deze ook overgenomen en getoond worden op je Biblio-profielpagina.

Vervolgens kan je dan publicaties van Biblio naar ORCID zenden via My publication list. Deze lijst vind je door rechts bovenaan op je naam te klikken, eens je ingelogd bent.

Als je een publicatie in ORCID wil opnemen, klik dan op de knop "send to ORCID". Is een publicatie reeds opgenomen, dan staat dat aangegeven met het icoon On ORCID.


Technische en inhoudelijke ondersteuning wordt geboden vanuit de Biblio-helpdesk (orcid@UGent.be).

Translated tip


Laatst aangepast 14 januari 2021 17:46