Data-analyse: enkele hulpmiddelen

Wil je graag je vaardigheden verbeteren op het vlak van data-analyse? Of ben je op zoek naar informatie over software als R en RStudio? De onderstaande tips helpen je op weg.

Statlas

Statlas is een website gecreëerd door de Vakgroep Data-analyse (PP01) van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Je vindt er demonstraties van allerlei statistische technieken, toegepast in R en RStudio. Het is bedoeld als een referentie die je op weg helpt in het begin en waar je naar kan teruggrijpen wanneer je even niet meer weet hoe het moet. 

De tekst is bewust eerder theorie-arm, maar geïnteresseerden vinden wel links naar meer uitgebreide uitleg. Het doel is om nuttig te zijn voor onderzoekers van alle niveaus (ook masterstudenten).

Engelstalige voorbeelden van data-analyse

De webpagina data analysis examples van UCLA geeft een overzicht van een aantal statistische analysetechnieken en hoe je ze toepast in verschillende statistische pakketten. Elke pagina bevat een aantal voorbeelden die tonen wanneer je de techniek kan gebruiken, samen met voorbeeldgegevens, een voorbeeldanalyse en een uitleg van de output, gevolgd door een doorverwijzing naar meer informatie.

Engelstalige e-boeken over data-analyse

Data Science for Psychologists is een online boek dat specifiek gericht is op het gebruik van R voor psychologisch onderzoek, maar het is ook nuttig voor studenten geesteswetenschappen en andere biologische of sociale wetenschappen.

R for Data Science is meer algemeen gericht op data science en legt uit hoe je data science beoefent met R.

Data science in de bibliotheek

Natuurlijk vind je in de bibliotheek ook veel bronnen over data science. Blader eens door onze online catalogus lib.ugent.be om te vinden wat je nodig hebt. Gebruik de filters in de linkerkolom om de resultaten te beperken tot jouw faculteit voor de werken die het sterkst gerelateerd zijn aan jouw onderzoeksdomein. Of je kan filteren op "boek" en "online" om boeken over data-analyse te vinden met elektronische toegang. Merk op dat je waarschijnlijk verbonden moet zijn met het UGentNet om de werken te kunnen raadplegen.

Meer tips

Vertaalde tips


tags:

Laatst aangepast 27 juni 2024 17:41