Zotero: hoe citeren in Word of LibreOffice?

De Zotero-client installeert automatisch ook een plugin voor je tekstverwerker. Als je wilt citeren uit jouw Zotero-bibliotheek, start dan steeds eerst Zotero op en daarna Word, zodat alle plugins correct laden. Afhankelijk van de tekstverwerker die je gebruikt, ziet de Zotero-plugin eruit als een tabblad bovenaan of als een werkbalkje met knoppen.

Een citatiestijl selecteren

Ga naar Document preferences in de plugin. Hier krijg je een overzicht van alle citatiestijlen die Zotero aanbiedt. Kies de juiste stijl en pas de taal van de bronverwijzingen aan. Hier kun je ook kiezen of het voet- of eindnoten moeten zijn. Deze instellingen kan je later nog wijzigen.

Citatie invoegen

Als je een citatie wilt invoegen, ga je met de cursor staan waar je voetnoot terecht moet komen en dan klik je op Add Citation. De rode balk kan je gebruiken om de juiste citatie te zoeken in jouw bibliotheek. Selecteer de gewenste citatie en druk op Enter. De citatie verschijnt in je tekst.

Wil je een paginanummer toevoegen aan je citatie, dan kan je dat doen door op de citatie te klikken voordat je op Enter drukt. Het pop-up menu geeft je de mogelijkheid om een paginanummer, een voorvoegsel of een achtervoegsel toe te voegen.
Als je alle bronnen uit Zotero wil zien, kan je klikken op de Z en kiezen voor Klassieke weergave om een Zotero pane te openen.

Bibliografie invoegen

Als je klaar bent, dan kan je jouw bibliografie toevoegen. Klik daarvoor op de Insert citation-knop . Zotero stelt dan automatisch een bibliografie samen op basis van alle citaties die je gebruikt hebt. Controleer altijd of je citaties volledig zijn! Wil je nog zaken aanpassen, doe dat dan in jouw Zotero-bibliotheek, en klik op de Refresh-knop om al je referenties te updaten.

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 11 september 2023 09:32