Embase: vergelijking met PubMed/MEDLINE en zoektips?

Embase is een biomedisch-gerichte databank en wordt aanzien als de Europese tegenhanger van PubMed/MEDLINE. Via de zoekmachine Embase doorzoek je standaard niet alleen de Embase databank, maar ook in de artikelen van MEDLINE die reeds voorzien zijn van MeSH-trefwoorden.

Toegang

Embase is vrij toegankelijk vanop het UGent netwerk.

Zoekoperatoren

Je kan in Embase zowel zoeken met vrije tekstwoorden als met Emtree-termen, de trefwoorden van de Embase-thesaurus. Deze Emtree-termen kan je vinden via de “Emtree” link. Je kan er ook de hiërarchische structuur van de trefwoorden bekijken. Standaard worden alle onderliggende trefwoorden meegenomen (‘Explosion’), doch kan je deze optie ook uitschakelen bij “Advanced Search”.

Embase gebruikt standaard enkele aanhalingstekens om te zoeken naar een exact woord of woordcombinaties bijv. ‘cardiovascular disease’.

Voor meer informatie over geavanceerd zoeken, de PICO search, de PV (pharmacovigilance) searche, de medical device search, de drug search, de disease search, de device search en de zoekfliters, raadpleeg je de informatiefiche over Embase op de website van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg Gent.

Export

Via de knop ‘Export’ kan je (geselecteerde) resultaten exporteren naar reference management software zoals EndNote. (let op, je dient een gratis login aan te maken en ingelogd te zijn om meer dan 500 records in 1 keer te kunnen exporteren.)

Meer informatie

Bekijk de Embase-informatiefiche op de website van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent voor meer informatie over de redenen waarom in Embase te zoeken, hoe je in Embase kan zoeken en opleidingen over basis en/of geavanceerd zoeken in Embase.

 

Bronvermelding

http://www.kcgg.ugent.be/zoeken/databanken/embase/

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 13 november 2023 13:23