Embase: vergelijking met PubMed/MEDLINE en zoektips?

Embase is een biomedisch-gerichte databank en wordt aanzien als de Europese tegenhanger van PubMed/MEDLINE. Via de zoekmachine Embase doorzoek je standaard niet alleen de Embase databank, maar ook in de artikelen van MEDLINE die reeds voorzien zijn van MeSH trefwoorden.

Zoekoperatoren

Je kan in Embase zowel zoeken met vrije tekstwoorden als met Emtree-termen, de trefwoorden van de Embase thesaurus. Deze Emtree-termen kan je vinden via “Browse” > “Emtree”. Je kan er ook de hiërarchische structuur van de trefwoorden bekijken. Standaard worden alle onderliggende trefwoorden meegenomen (‘Explosion’), doch kan je deze optie ook uitschakelen bij “Advanced Search”.

Embase gebruikt standaard enkele aanhalingstekens om te zoeken naar een exact woord of woordcombinaties bijv. ‘cardiovascular disease’.

Voor meer informatie over geavanceerd zoeken, de PICO search, de drug search, de disease search, de device search en de zoekfliters, raadpleeg je de informatiefiche over Embase op de website van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg Gent.

Export naar je EndNote library

Via de knop ‘Export’ kan je (geselecteerde) resultaten exporteren naar reference management software zoals EndNote.

Toegang

Embase is vrij toegankelijk vanop het UGent netwerk.

Meer informatie, Tips & Tricks

Bekijk de Embase informatiefiche op de website van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent voor meer informatie over de redenen waarom in Embase te zoeken, hoe je in Embase kan zoeken en opleidingen over basis en/of geavanceerd zoeken in Embase.

Bronvermelding

http://www.kcgg.ugent.be/zoeken/databanken/embase/

Meer tips

Translated tip


Laatst aangepast 16 juni 2020 12:58