Tijdschrift: wat is de betekenis van en hoe verloopt het publiceren in een 'peer-reviewed' tijdschrift?

Voor een wetenschapper is het essentieel om onderzoek in een 'peer-reviewed' tijdschrift te publiceren. Peer review (in het Nederlands: "collegiale toetsing") betekent dat de kwaliteit van het onderzoek beoordeeld wordt door collega’s (in het Engels: "peers") alvorens het onderzoek gepubliceerd wordt. Lees hier meer over de betekenis en het verloop van “peer-reviewed” publiceren

Bekijk ook de pagina Publicaties.

In de praktijk werkt collegiale toetsing als volgt:

  1. Indienen: je stuurt jouw artikel naar een tijdschrift. Het onderwerp van jouw artikel valt binnen de scope van het tijdschrift. Een redacteur leest het artikel en bepaalt of het aan hun kwaliteitseisen voldoet, nieuwe inzichten bevat en goed geschreven is.
  2. Feedback: wanneer jouw artikel in overweging wordt genomen, gaat de redacteur op zoek naar twee of meer peer reviewers. De redacteur neemt contact op met de geselecteerde peer reviewers met de titel en de naam van de auteur(s) en soms een samenvatting van het artikel. Hij vraagt om het artikel binnen een bepaalde termijn te beoordelen. Onderzoekers stemmen meestal in omdat het hun status in het vakgebied bevestigt.
  3. Herschrijven: je ontvangt twee (of meer) anonieme beoordelingen van de peer reviewers. Op basis van deze beoordelingen zal de redacteur het artikel afwijzen, gedeeltelijk accepteren of volledig accepteren zoals het is. Meestal moeten delen van het artikel worden herschreven.
  4. Publicatie (of niet): je dient een herzien artikel in, samen met reacties op de feedback van de peer reviewers. De redacteur beoordeelt het artikel, de feedback en de opmerkingen opnieuw. Meestal neemt de redacteur opnieuw contact op met de reviewers voor nieuwe feedback. Dit proces herhaalt zich totdat het artikel is geaccepteerd (of afgewezen).

Meer tips

Translated tip


Laatst aangepast 5 augustus 2021 16:04