Chapterscan: zoeken en vinden van referenties en inhoudstafels van boeken

Het is mogelijk voor onderzoekers en studenten aan de UGent om chapterscans / scans van hoofdstukken van boeken aan te vragen via de catalogus (lib.ugent.be).

Wij geven je de volgende tips & tricks mee om dit vlot te laten verlopen:

Waar vind je online de inhoudstafel van boeken?

Het is altijd handig om online de inhoudstafel van een boek te raadplegen, zodat je precies kan doorgeven welk hoofdstuk je wilt laten scannen.

Hieronder vind je enkele websites waar je de inhoudstafel kan vinden:

  • Het beste zoekresultaat vind je via Google, gebruik de zoekterm: “(naam uitgeverij) (titel boek) (auteur boek)”.
  • Amazon.com: zoek het boek op de titel en/of de auteur. Als de e-versie van het boek beschikbaar is, krijg je de optie ‘look inside’, je kan de cover bovenaan aanklikken en zo de inhoudstafel terugvinden.
  • De uitgeverij van het boek biedt op haar website soms inhoudstafels aan.
  • De onlinecatalogus Worldcat neemt in zijn beschrijvingen vaak extra informatie op over de inhoud van het boek.
  • Google books: zoek op auteur of ISBN.
  • Google Scholar: zoek op titel of auteur.

Waar vind je online fulltext hoofdstukken uit boeken?

  • lib.ugent.be: het aanbod e-versies van boeken die rechtstreeks vanuit de UGent-catalogus te raadplegen zijn, is tijdelijk uitgebreid met een extra aanbod. 
  • Google Books: zoek op auteur of ISBN
  • Google Scholar: zoek op titel of auteur. Tip: als je “(titel van het boek/artikel)”+ naam auteur + pdf als zoekterm gebruikt, weet je meteen of er ergens een pdf van het boek of het artikel op het internet circuleert.

Databanken

Via de catalogus lib.ugent.be vind je databanken (per faculteit), zoals steeds te raadplegen via een browser op Athena. Door je zoekacties in deze databanken vind je de referenties van de informatie die je nodig hebt. De meeste van deze databanken worden ook uitvoerig besproken op deze website ((onder)zoektips).

Met de gevonden referenties kan je verder zoeken in de catalogus van UGent en scans van specifieke artikels uit tijdschriften of inhoudstafels/hoofdstukken van boeken opvragen. Indien wat je zoekt niet in de bibliotheken van UGent aanwezig is, kan je via IBL (interbibliothecair leenverkeer) aanvragen wat je nodig hebt. Deze dienst is betalend.

Scanaanvraag van de inhoudstafel

Je vindt niet alle inhoudstafels van de boeken die je nodig hebt online terug. In dat geval kan je momenteel, na het opzoeken van je boek in onze catalogus, via de knop “vraag scan van hoofdstuk” ook een scan van de inhoudstafel aanvragen.

Ask your librarian

Via mail kan je met al je onderzoeksvragen terecht bij de medewerkers van de Faculteitsbibliotheken, hun gegevens vind je hier. We helpen je graag!

Translated tip


Laatst aangepast 19 februari 2021 10:57