Artikel: hoe/waar vind je een wetenschappelijk artikel?

Doorzoek een databank

Een wetenschappelijk artikel kan je het best zoeken via een databank. Er bestaan zowel algemene databanken (bv. Google Scholar, Scopus, Web of Science) als disciplinespecifieke databanken (bv. PubMed voor gezondheidswetenschappen).

In die databanken vind je terug of UGent toegang heeft tot de volledige tekst. Google Scholar is ook handig om de toegang tot het artikel te checken.

Via de bibliotheekcatalogus vind je een lijst van de databanken waartoe UGent toegang heeft. Sommige databanken vermelden "enkel UGent" en zijn enkel toegankelijk binnen UGentNet (het UGent-netwerk). Andere zijn voor iedereen, ook externen, toegankelijk. Dat staat steeds aangeduid.

Vind de volledige tekst 

Artikels in alle elektronische tijdschriften waarop UGent geabonneerd is, kan je steeds full text raadplegen via de SFX-knop of "Fulltext"-knop op de detailpagina van een referentie in sommige databanken. Enkele voorbeelden:

Web of Science
NCBI / Pubmed
Sociological Abstracts

 

Als er geen "Fulltext"-knop is, zoek het artikel dan op in Google Scholar om te zien of je online de volledige tekst kan vinden. Zorg ervoor dat je inlogt op UGentNet om de beste resultaten te krijgen.

Nog steeds geen resultaten? Zoek dan via de bibliotheekcatalogus het tijdschrift op waarin het artikel gepubliceerd is. Het is namelijk mogelijk om een scan aan te vragen van artikels uit tijdschriften die enkel in gedrukte vorm in de UGent-collectie beschikbaar zijn. Hoe je dat doet, zie je in de video hieronder (start de video niet? probeer het dan via een andere browser):

Vind je het gezochte artikel niet terug binnen UGent, dan kan je het desgewenst via IBL aanvragen.

Tips

Toepassingen zoals Unpaywall kijken na of het artikel in Open Access beschikbaar is en bieden een legaal alternatief voor sites zoals Sci-Hub.

Meer informatie

Bekijk de video "search the UGent library catalogue" (start de video niet? Probeer het dan via een andere browser):

Bronvermelding

Universiteitsbibliotheek Gent. "Artikels & Tijdschriften". www.lib.ugent.be/nl/info/articles Geraadpleegd 29 juni 2023.

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 5 juni 2024 11:36