Bronnen: hulpmiddelen om literatuur te vinden

Deze hulpmiddelen kunnen je helpen bij het vinden van literatuur over het onderwerp van jouw keuze.

 • lib.ugent.be

  In de bibliotheekcatalogus van de UGent vind je referenties naar meer dan 4.000.000 boeken, tijdschriften, afbeeldingen, thesissen en databanken waarvan een groot deel online geraadpleegd kan worden.
  Als je iets niet vindt, neem zeker contact op via chat/balie/mail.
  Opgelet! De catalogus bevat geen artikels! (uitgezonderd artikels opgenomen in Biblio, de Ghent University Academic Bibliography).
  Artikels opzoeken kan via Google Scholar of databanken.
 • Unicat

  UniCat biedt in 1 zoekinterface de catalogi aan van de belangrijkste Belgische universiteitsbibliotheken, alsook van de Koninklijke Bibliotheek van België.
  Je kan boeken uit andere bibliotheken (meestal in ruil voor een vergoeding) aanvragen via IBL (interbibliothecair leenverkeer).
 • Worldcat

  Worldcat is ’s werelds grootste catalogus van wetenschappelijke bibliotheken. Er zijn echter weinig Belgische bibliotheken in deze catalogus opgenomen.
 • Google Scholar

  Google Scholar is een internetzoekmachine die wetenschappelijke literatuur opzoekt. Voor de beste resultaten surf je binnen het UGent-netwerk (dit kan je thuis doen door een browser te openen in athena.ugent.be en in deze browser naar Google Scholar te surfen).
  Gezien hier fulltext gezocht kan worden, zal je je zoekvraag moeten verfijnen door zoektermen te combineren. Standaard ziet Google Scholar een spatie als een AND; NOT kan je vervangen door -, OR door |. Gebruik zeker de “” om zoekstrings samen te houden. Truncatie is niet mogelijk: bij Google staat de * voor 1 woord.
 • Antilope

  Op Antilope vind je de catalogus van de tijdschriften in Belgische wetenschappelijke bibliotheken. 
 • Scopus

  Scopus is de multidisciplinaire citatiedatabank van Elsevier. Met bijna 22.000 tijdschrifttitels en meer dan 130.000 opgenomen boeken is het een interessant alternatief voor Web of Science. Net als Web of Science is Scopus niet enkel interessant om literatuur te zoeken, maar biedt het ook zeer veel mogelijkheden op vlak van citatie-analyse. Zie de website van Elsevier voor meer info. 
 • Ulrich's

  Via Ulrich’s web vind je een overzicht van (bijna) alle tijdschriften, wereldwijd.
 • Web of Science

  Web of Science is een multidisciplinaire, bibliografische databank die de zgn. A1-artikelen verzamelt. Bereikbaar binnen UGent-domein of via een Athena-browser.
 • Woordenboeken

  Binnen het UGent-net heb je toegang tot Van Dale voor de woordenboeken NL, EN, FR, DU, SP, IT, PT en ZW. In Athena kan je daarenboven ook de Duden en een Medisch woordenboek terugvinden.
 

Bronvermelding

 

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 3 augustus 2022 08:48