Kritisch lezen: internetpagina's evalueren met de CRAAP-test.

Om een wetenschappelijke paper te schrijven, baseer je je op wetenschappelijke kwalitatieve bronnen. Vaak geeft de “toegangsweg” enige zekerheid; gerenommeerde wetenschappelijke uitgevers beoordelen immers de informatie vooraleer boeken uit te geven, bij tijdschriften zal peer-review de kwaliteit garanderen en de academische bibliotheken verzamelen “wetenschappelijke literatuur”.
Maar op internet vind je zelf een schat aan informatie. Hoe kan je deze informatie evalueren?

De CRAAP-test geeft 5 aspecten aan die je zeker dient te controleren van je site. Wees steeds kritisch!

 1. CURRENCY
  Hoe actueel is de informatie die je terugvindt? Meestal staat op de site aangegeven wanneer de laatste update gebeurde. Is dit niet het geval, dan kan je dit vaak zelf achterhalen door op de webpagina in de adresbalk javascript:alert(document.lastModified) in te tikken. Druk op ENTER; nu verschijnt een venster met de laatste update van de website. Het hangt natuurlijk van je onderwerp af of het nodig is dat de informatie recent is. Maar gezien wetenschappelijk onderzoek steeds cumulatief is, is oude literatuur vaak af te raden.

 2. RELEVANCE
  Beantwoordt de website je vraag? Is de gevonden informatie wat je nodig had en het juiste niveau voor je (niet te simpel of te moeilijk)?

 3. AUTHORITY
  Weet je wie achter de site zit? Kan je deze persoon/organisatie contacteren? Zijn er sponsors? Vaak kan een eenvoudige zoekopdracht op de naam al duidelijk maken of je met een expert te maken hebt of niet. Wordt het niet aangegeven op de site dan kan je zeker via andere sites terugvinden wie deze domeinnaam geregistreerd heeft (bijvoorbeeld https://www.whois.net/ of voor .be-sites via https://www.dnsbelgium.be/).
  Ook het type domein kan dit duidelijk maken: een .edu of .gov site heeft een andere functie dan een .com site. Let op voor .org sites die vaak ideologisch getint zijn. 

 4. ACCURACY
  De betrouwbaarheid van een website is vaak moeilijk te achterhalen. De belangrijkste graadmeter hiervoor is om te zien of de informatie verifieerbaar is; verwijst de website naar de bronnen waarop de makers zich gebaseerd hebben? Vind je een referentielijst terug? Of op zijn minst een bibliografie/literatuurlijst?
  Een ander teken van betrouwbaarheid kan zijn dat veel andere sites naar deze verwijzen. Dit kan je nagaan door in de zoekmachine link:www.(naamsite) in te tikken.

 5. PURPOSE/POINT OF VIEW
  Objectiviteit bestaat niet; alles bekijk je binnen een bepaald kader. Maar wat is de bedoeling van de website? Informeren? Overtuigen? Verkopen? Zelfs als de auteur van het stuk een gerespecteerde onderzoeker is, kan deze nog steeds opiniestukken schrijven om jou van iets te overtuigen in plaats van om jou over iets te informeren zodat je jouw eigen conclusies kan trekken.

Extra tips om de betrouwbaarheid van de bron te controleren zijn:

 • de vorm. Is het geheel slecht vormgegeven, dan is de kans groot dat ook aan de inhoud weinig aandacht werd geschonken.
 • taal- en/of tikfouten
 • eventueel gebruikte links: werken ze of zijn ze dood, …

In bijlage vind je een werkdocument dat je kan gebruiken bij jouw zoektocht op internet.

Bijlagen

Meer tips

Translated tip


Laatst aangepast 7 mei 2020 14:05