Systematische review: tips & tricks en tools

Hoe stel je een onderzoeksvraag en selectiecriteria op?

Formuleer een onderzoeksvraag waarbij bij voorkeur alle aspecten van je onderwerp benoemd worden. De PICO vorm is een hulpmiddel om een klinische onderzoeksvraag op te stellen. Meer informatie over PICO kan je vinden op de webpagina’s over een zoekstrategie voor onderzoekers op de website van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent.

  

Hoe vind je geschikte zoektermen en hoe stel je een zoekstrategie op? 

Het gebruiken van de ‘juiste’ zoektermen is cruciaal voor het vinden van de gewenste informatie. Tips & tricks kan je vinden op de webpagina’s over een zoekstrategie voor onderzoekers op de website van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent.

 

Hoe ga je de kwaliteit van een zoekstrategie na?

De PRESS (Peer Review of Electronic Search Strategies) checklist is een evidence-based richtlijn voor het beoordelen van een zoekstrategie voor onder andere systematische reviews. 

 

Welke tool faciliteert het selectieproces?

Rayyan is een gebruiksvriendelijke online tool die voornamelijk geschikt is om het selectieproces van artikels in een systematische review te faciliteren. Deze tool is gratis. 

 

Hoe controleer je de kwaliteit van studies in jouw systematische review, wat is het verschil tussen een narratieve en een systematische review en hoe kan je de kwaliteit van een systematische review beoordelen?

Meer informatie over tools voor kwaliteitsbeoordeling en het verschil tussen een narratieve en een systematische review kan je vinden op de webpagina’s over een zoekstrategie voor onderzoekers op de website van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent.

AMSTAR (Measurement Tool to Assess Systematic Reviews) checklist is een checklist om systematische reviews te beoordelen. AMSTAR staat voor Assessing the Methodological Quality of Systematic Reviews.

Je kan ook contact opnemen met het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent voor advies en ondersteuning bij het maken en publiceren van systematische reviews in het domein van de geneeskunde en gezondheidszorg.

Bronvermelding

www.kcgg.ugent.be

Meer tips

Translated tip


Laatst aangepast 17 juni 2021 14:22